“Hart van Heino” feestelijk geopend

De officiële opening van het nieuwe Heinose dorpshart én getransformeerde oud-gemeentehuis gebeurde gisteren met het leggen van de laatste steen van het plein. Heinoër Arnoud Wierdsma zat vanaf het begin in de werkgroep Hart voor Heino dat zich heeft ingezet voor een grondige aanpak van het dorpscentrum. Vijf vragen over het nieuwe Heinose dorpshart.

1. Het heeft allemaal veel voeten in aarde gehad…
,,De politiek heeft het dertien jaar laten liggen. Toen ik hier kwam wonen was ik verbaasd dat deze situatie geaccepteerd werd. Drie partijen kwamen bij elkaar om het op de politieke agenda te krijgen: Heino Actief, Plaatselijk Belang en de Heinose Winkeliersvereniging. Dit voerde de druk op de politiek op, samen met de 1750 handtekeningen die bij het burgersinitiatief werden opgehaald. Gemeente Raalte en gemeentehuis-eigenaar SallandWonen beseften dat men daarin mee moest. Achteraf zijn ook die partijen blij dat dit hoofdpijndossier weg is. Er zijn alleen maar winnaars.”

2. Waar is bij de transformatie op gelet?
,,Het oude gemeentehuis moest centrumwaardig worden. Daar is veel tijd in gestopt. De werkgroep heeft veel medewerking van SallandWonen gekregen die ook voor hoogwaardig is gegaan. Het plein moest sfeervol worden, met zitelementen en wat groen.”

3. Bent u tevreden?
,,Eigenlijk vind ik de weg naar het resultaat het mooiste. Dat was buitengewoon leuk. Niet altijd even makkelijk, maar zeker interessant. Ik krijg er veel energie van. Het gebeurde ook in een goede sfeer, we zijn met alle partijen voor een mooi resultaat gegaan. Volgens mij zijn we daar redelijk in geslaagd.”

4. Wat gebeurt er nu met de werkgroep?
,,Ik verwacht dat deze blijft bestaan. De vorm van drie partijen samen werkt. We gebruiken elkaars intelligentie en vormen echt een blok. De gemeente voelt ook die energie. Als dit klaar is, komen we eerst maar eens bij elkaar. Punten genoeg; woningbeleid, voormalige Dijk-garage. Overigens zijn we in januari achter de schermen ook druk geweest met de plannen rondom Kitchen Café.”

5. Waarom is het zo belangrijk dat het dorpshart nu in orde is?
,,Het gaat om het leefbaar houden van Heino. Eigenlijk de gehele oude gemeente Heino. Leefbaarheid en uitstraling zijn belangrijk voor zowel bewoners, winkeliers als ondernemers. En breder. Toeristen die Heino passeren moeten denken: wat een mooi dorp. Ze parkeren fiets of auto en gaan wat drinken, wat winkelen. Dat komt iedereen ten goede. Laatst zei iemand spontaan tegen me: Heino wordt mooi, hè? Daar ga ik voor, dat mensen trots zijn op de plaats waarin ze wonen. Hoe het eruitziet en functioneert. Ik hoop dat ik daar iets aan bij kan dragen.”

Bron: Stentor.
Foto Gerard Vrakkink

About Author

shop_manager