centrum Heino

Centrum zoekt manager: wie wil de touwtjes in handen krijgen in het hart van Heino?

Je onderhoudt intensief contact met ondernemers, hebt een verleden in de detailhandel, stelt je als aanspreekpunt op en ‘ziet er de lol van in’. Al geprikkeld? Wellicht is de parttimefunctie van centrummanager Heino wel iets voor jou. Er ligt een toekomstplan klaar om het centrum van Heino een boost te geven en een centrummanager moet de verbindende factor van Heino worden. 

Het is de hoogste tijd voor een nieuw centrumplan voor Heino. Dat vinden Arnoud Wierdsma, van Hart voor Heino, en André Lobbert, voorzitter van de winkeliersvereniging in het dorp. Ruim twee jaar zijn zij samen met de gemeente Raalte, Plaatselijk Belang en Heino Aktief bezig om het centrum van Heino van een boost te voorzien. Het plan voor de komende jaren ligt zo goed als klaar. Er ontbreekt alleen nog iemand die alles in het centrum in goede banen moet leiden. 

‘Van oudsher boodschappendorp’

,,Twee jaar geleden zijn we bij elkaar gekomen om vanaf 2020 een nieuw centrumplan te hebben. Het oude dateert al van 2005’’, zegt Wierdsma. ,,Het uiteindelijke doel is om een daadkrachtig, leefbaar en economisch goed centrum neer te zetten. Van oudsher is dit een boodschappendorp. Maar mensen doen niet meer zomaar boodschappen. Een centrum is ook een recreatieve verblijfsruimte geworden. Daarom kijken we met een andere visie naar het Heinose centrum en zijn er vier aspecten die de kar trekken voor het hele centrumplan.”

Belangrijkste aanpassingen

De Leug’npompe in hartje Heino moet een trekpleister worden. Als vanouds zal er weer water uit de pomp komen en de omgeving moet volgens Wierdsma worden omgetoverd in een ‘waterballet’. Toeristen moeten naar het centrum gezogen worden via de fietstocht Slinger van Salland. Dat is een 200 kilometer lange fietstocht van SallandMarketing langs alle dorpen in het gebied. ,,Het buitengebied is de kracht van Heino. We willen de mensen dus van buiten naar het centrum halen.” Verder is er een enquête afgenomen onder zeshonderd mensen, die plus- en minpunten hebben gegeven over het centrum. ,,De uitkomsten daarvan gebruiken we om snel het centrum verbeteren. Een centrummanager erbij maakt het plan compleet’’, vertelt de Heinoër. 

Aanjager tussen ondernemers

Maar naar wie zijn de betrokkenen op zoek? Volgens Wierdsma en Lobbert is de functie voor een halve dag tot maximaal een dag in de week. Het moet een onafhankelijk persoon zijn, het liefst uit de omgeving van Heino. ,,Je moet actief in het leven staan, gevoel en ervaring hebben bij de retailsector en je hebt overal in het dorp voelsprieten waardoor je precies weet wat er speelt onder de ondernemers.” Beide heren geven aan dat ze iemand boven de 60 jaar zoeken. ,,Iemand die er echt tijd voor heeft, tijd voor vrijmaakt en er lol aan beleeft. Diegene moet aanjager zijn tussen de ondernemers. Je hebt intensief contact, waardoor je weet wie er misschien over vijf jaar wil stoppen met zijn winkel. Ook kijk je naar wat het centrum mist. Wat kun je met lege plekken? Hoe ga je die invullen. Je bent een verbindende factor.”

Fotocredits Gerard Vrakking

Register

You don't have permission to register